Taalstoornissen bij volwassenen
Niet op woorden kunnen komen, moeite met zinnen vormen of vreemde versprekingen maken. Het zijn voorbeelden van problemen bij een taalstoornis op volwassen leeftijd.
Meestal zijn neurologische aandoeningen de oorzaak van een taalstoornis op latere leeftijd. En dat is knap lastig tijdens bijvoorbeeld het boodschappen doen, verjaardagen, hobby’s of op het werk. Niet kunnen zeggen wat je wil of voelt of geen aansluiting vinden.
Taalproblematiek bij volwassenen wordt ook wel afasie genoemd. Bij afasie is het taalcentrum in de hersenen beschadigd waardoor de communicatie niet goed verloopt. Afasie kan ontstaan na een CVA maar ook bij bijvoorbeeld MS.
Elke afasie is anders en er bestaan dus grote verschillen. Zo kan iemand met afasie moeite hebben om een ander te begrijpen. Andersom is het soms ook moeilijk om iemand met afasie te volgen. Men gebruikt niet passende woorden of woorden die niet bestaan. Daarnaast kan er ook moeite met lezen en schrijven zijn.
Wat doet de logopedist?
Bij afasie geeft de logopedist oefeningen om de taal te stimuleren en te verbeteren. Ook denkt de logopedist met u mee over hoe met de afasie om te gaan in het dagelijkse leven. Welke aanpassingen zijn nodig en welke tips maken het communiceren gemakkelijker?