Vertraagde taalontwikkeling
Soms wil de taalontwikkeling van uw kleintje maar niet op gang komen. Uw kind is bijvoorbeeld al ruim twee jaar, maar vormt nog steeds korte zinnen en zegt maar af en toe een woordje. Of uw kind is al vier maar gebruikt taal met de kenmerken van een kind van twee. Lastig, want uw kind kan zich zo niet goed uiten. Dit kan behoorlijk frustrerend zijn en sommige kinderen reageren dan ook soms op agressieve wijze. Best logisch, als je je niet duidelijk kan maken met behulp van woorden en zinnen. Mogelijke oorzaak: te weinig taalaanbod in de omgeving van het kind. De logopedist geeft u tips en oefeningen om de taal van uw kindje te stimuleren.
SNEL-test
Om te weten hoe het met de taalontwikkeling van uw kind gaat, kunt u de SNEL-test doen.
Doe hier de SNEL-test. De ingevulde vragenlijst kunt u daarna aan de huisarts of logopedist laten zien. Zij geven dan aan of verdere hulp nodig is.
Taalstoornis
Bij een taalstoornis is er sprake van taalproblematiek, zelfs al is er genoeg taalaanbod in de omgeving van het kind. Er is dus voldoende stimulans maar toch blijft taalgebruik moeizaam. Wanneer de logopedist een taalontwikkelingsstoornis constateert, is ondersteuning erg belangrijk. Op een speelse manier kan ze de woordenschat en zinsvorming van het kind verbeteren. Daarnaast stimuleert de logopedist het maken van oogcontact of het toepassen van beurtgedrag. Ook hierbij is het erg belangrijk dat de oefeningen thuis herhaald worden.
Taalstoornis en meertaligheid
Taalproblematiek bij meertalige kinderen komt regelmatig voor. In zowel de moedertaal als het Nederlands ervaart het kind dan moeite met taal, zoals het begrijpen en gebruiken van woorden en het maken van kloppende zinnen. Klik hier voor meer informatie over meertaligheid en logopedie.