juni 2020 | En toen ging alles op slot vanwege het coronavirus (COVID-19). Hoe moest het nou verder met de logopedie? Het was even puzzelen en zoeken naar de beste oplossing, maar al gauw zijn we overgestapt op telelogopedie. Logopedie via internet, waarbij we elkaar zien en horen via videobellen. Zo kon de logopedische zorg voor veel cliënten toch doorgaan.
De eerste keer videobellen was voor iedereen wennen. Want het duurde soms even voordat we allemaal goed in beeld zaten en er ook geluid te horen was. Sommige kinderen vonden het maar gek om hun logopedist opeens op de computer, telefoon of tablet te zien. Maar al gauw werd het voor iedereen steeds gewoner en meer vertrouwd.
Ook voor de logopedisten was het even zoeken en wat onwennig. Inmiddels hebben we flink wat ervaring opgedaan en zien we de mogelijkheden van telelogopedie. Het was ook leuk om de cliënten in hun eigen omgeving te zien. Zo lieten sommige kinderen enthousiast hun speelgoed of slaapkamer zien.
Op een leuke manier blijven oefenen
Met nieuwe apps en beeldscherm-delen zijn er prima mogelijkheden om toch op een leuke manier te oefenen. Want ook digitaal zijn er dobbelstenen te vinden en kunnen we memory spelen, stempelen en puzzelen. Kortom, genoeg ideeën om het oefenen voor de kinderen zo aantrekkelijk mogelijk te maken. En voor de jonge kinderen zitten we met allerlei materialen en speelgoed voor het scherm. Tot verkleedpartijtjes aan toe. Wat een lol!
Sinds kort is de praktijk weer geopend en zien we de cliënten graag ook weer face-to-face. Maar nu veel mensen over de drempel van het videobellen zijn, houden we de telelogopedie er zeker in. Voor wie voorlopig liever niet naar de praktijk komt of voor wie bijvoorbeeld verkoudheidsklachten heeft, blijft het videobellen een veilige oplossing.
En gelukkig wordt telelogopedie gewoon vergoed vanuit de basisverzekering, door alle zorgverzekeraars. Daarom: graag tot ziens, in de praktijk óf via het scherm!